Kritiikit

“Ertamon musiikki tulee toiselta planeetalta”

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat 17.2.2011

Juhlavuoden päätöskonsertti Palokunnantalolla 1.12.2009
Hämeenlinnan kaupunginorkesteri, Tuomas Pirilä

“Hämeenlinnan nuori säveltäjälupaus Sampsa Ertamo oli tehnyt musiikillisen kukkakimpun Hommage à Jarmo Sermilä erityisesti tätä konserttia varten. Teos osoittautuikin kelpo kokonaisuudeksi, jonka leimallisia ominaisuuksia ovat iskevä rytmiikka, täyteläinen jousisatsi ja selkeä vastakkainasettelu eri musiikillisten karaktäärien välillä.”

Markus Mantere, Hämeen Sanomat 3.12.2009

Sampsa Ertamon sävellyskonsertti Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalissa 15.2.2011
Uusinta kamariyhtye, Seppo Salovius, Tuuli Lindeberg

“Hämeenlinnalaistunutta 37-vuotiasta Sampsa Ertamoa voisi sanoa säveltäjänä toisinajattelijaksi. Ei hän kuitenkaan ui julistaen vastavirtaan. Säveltäminen tuntuu hänelle olevan olemassaolon tapa.”

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat 17.2.2011

Sähköistä nykymusiikkia Verkatehtaan Studiossa (Hämeenlinna) 15.4.2011

“Elektroakustista nykymusiikkia pidetään usein vaikeana taiteenlajina, josta maallikot eivät ymmärrä mitään. Tämä ennakkoluulo karisi toivottavasti perjantain konsertissa, jossa kuultiin Sampsa Ertamon, Lauri Toivion ja Mikko Perkolan sävellyksiä.

Ertamon tuotantoa olen kuullut aiemminkin, mutta säveltäjän koneavusteinen musiikki on toistaiseksi jäänyt itseltäni pimentoon. Nyt kuultujen joukossa on todellisia helmiä, kuten tuore nauhateos Elektrosaarna, jossa nonsense-lyriikkaa jauhava radioääni, taustalla kuuluvat kuoro-alluusiot sekä Vilja Tammisen valokuva tuottavat rikkaan ja monitasoisen elämyksen.

Teos on hieman kuunnelmamainen, mutta hieno osoitus siitä, kuinka monella tavalla musiikki voi tuottaa merkityksiä ja tarinallisuutta ilman kielen apua.”

Markus Mantere, Hämeen Sanomat 17.4.2011

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti Sibeliustalossa 6.12.2011
Sinfonia Lahti, Okko Kamu

“Teos (Juhla-alkusoitto) teki myönteisen vaikutuksen, jos kohta erityista juhlavuutta en sävelistä juurikaan vaistonnut. Vasket aloittivat sävellyksen komeasti, mutta eivät uljain fanfaarein vaan räväkästi melskaten. Jousiston liityttyä mukaan musiikki alkoi edetä puhkuen kuin mahtava höyryveturi. Vaikka meno rauhoittui välillä jopa hempeäksi tunnelmoinniksi, säilytti musiikki alati energisen sykkeensä.

Miellyttävintä Ertamon persoonallisessa sävelkielessä on sen johdonmukainen jatkuvuus. Vaikka punaista lankaa ei ensi kuulemalta joka hetki erottaisikaan, säilyy alati tunne sen olemassaolosta. Tämä koskee myös harmonioita.”

Arto Sakari Korpinen, Etelä-Suomen Sanomat 8.12.2011

Sibeliuksen syntymäpäiväkonsertti Verkatehtaan Vanaja-salissa (Hämeenlinna) 8.12.2011
Sinfonia Lahti, Okko Kamu

“Teoksessa (Juhla-alkusoitto) on hyvin vetävää liikettä ja sopivan kulmikasta rytmiikkaa, mutta myös hieman töksähteleviä ylimenoja. Näitä jälkimmäisiä toki tasoittaa tiukkana pysyvä motiiviverkosto, joka sitoo teoksen jaksoja toisiinsa.”

Samuli Tiikkaja, Helsingin Sanomat 10.12.2011

Sibeliuksen syntymäpäiväkonsertti Verkatehtaan Vanaja-salissa (Hämeenlinna) 8.12.2011
Sinfonia Lahti, Okko Kamu

“Aiemmin tällä viikolla kantaesityksensä saaneen Sampsa Ertamon Juhla-alkusoitto kaarteli hieman uusklassisesti nytkähtelevän rytmimusiikin ja melodioiden hallitsemien hitaiden tummien taitteiden välillä.

Siirtymät taitteista toiseen olivat usein nopeita, säpsähdysmäisiäkin. Alkupuolella teos sai hauskasti jopa posetiivimaisia sirkusmusiikin piirteitä. Hitaissa taitteissa soi säestyksenä usein jousien väreileviä tremolosointuja. Nopeasti ohi hujahtanut Juhla-alkusoitto päättyi jykevästi kuohuen.”

Aki Yli-Salomäki, Hämeen Sanomat 10.12.2011